REKLAM ALANI
REKLAM ALANI

Fondaş medyanın çarpıtarak lanse ettiği ‘Erdoğan-Sisi görüşmesi’ algısına net cevap: Devlet aklının kini olmaz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yılın ardından bugün Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Ankara’ya gelen Sisi’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı. İki lider daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Sisi …

  • 05 Eylül 2024
  • 19 kez görüntülendi.
Fondaş medyanın çarpıtarak lanse ettiği ‘Erdoğan-Sisi görüşmesi’ algısına net cevap: Devlet aklının kini olmaz
REKLAM ALANI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yılın ardından bugün Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

Ankara’ya gelen Sisi’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı.

İki lider daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Sisi’nin ziyareti kapsamında da Türkiye ile Mısır arasında 17 tane anlaşma imzalandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ancak Sisi’nin ziyareti, fondaş medya tarafından algı operasyonu haline getirildi.

Türkiye’nin geçmiş dönemde Sisi’ye yönelik tavrı nedeniyle Erdoğan’ın şimdi Sisi’yi karşılamasını çarpıtan fondaş medya, kirli bir propagandaya imza attı.

“Esed’e, Sisi’ye kinimizi diri tutacağız”

tvnet’in Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik’in moderatörlüğündeki programı Siyaseten’in yeni sezondaki ilk bölümünde de Sisi’nin ziyareti ve yandaş medyanın söz konusu algı operasyonu ele alındı.

Sisi’nin ziyaretin ilişkin konuşan Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal, sosyal medyadaki çarpıtmaları hatırlatarak, “‘Beş yıl on yıl önce Cumhurbaşkanı şunu söylemişti bugün bunu söylüyor’ bir çelişki gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Esed’le ilgili de biz aynı durumla karşı karşıyayız. Burada tabii Sayın Cumhurbaşkanını savunacak değiliz. Buna ihtiyacı da yok. Ben şahsen eminim ki sizler de öylesiniz. Esed’e mümkün değil, Sisi’ye hakkımı helal etmem. Esed’in babasını da unutmamak lazım Hama katliamından dolayı ve Suriye’de Müslümanlara, Sünnilere özellikle yaptıklarından dolayı bir zalimdi, bir diktatördü. Bizim şahsi olarak bunlarla barışmamız, bunlara hakkımızı helal etmemiz, bunlarla yüzleşmemiz mümkün değil. Biz kinimizi onlara karşı diri tutacağız. Ne yaptıklarını biliyoruz. Kime, nasıl zulmettiklerini biliyoruz. Sisi’nin de, Esed’in de. Devlet başka bir şey. Yani bunu gerçekten Cumhurbaşkanı’nı savunmak için söylemiyorum. Ama devlet başka bir şey.” dedi.

“Devletler insanlara benzemez”

İnsanların kini, öfkesi, intikam duygusu olduğunu ancak devletin böyle hareket etmediğini vurgulayan Ünal, devletin insanlara benzemediğini ve şu an ortada Gazze’de yaşanan soykırım olduğunu belirterek şunları söyledi:

“‘Devlet yani ben küstüm, oynamıyorum’ bunu uzun süre devam ettirmez. Bundan döner, barışır. Son yeniden küser, barışır sonra savaşır. Savaşır sonra barışır ki işte Kurtuluş Savaşı’nı biliyoruz. Mustafa Kemal cumhuriyeti ilan ettikten sonra Türkiye’ye ilk gelen yabancı konuklardan bir tanesi Yunanistan devlet başkanıydı. Venizelos geldi. Yani iki üç sene önce Anadolu topraklarında zulmetmiş, soykırım yapmaya çalışmış. Çok ağır zulümler yapmış bir Yunanistan devlet başkanını Türkiye’de ağırladı. Aynı şekilde İngiltere ağırlandı Türkiye’de. Yanlış hatırlamıyorsam. İngiltere Kralı geldi. Bütün Osmanlı coğrafyasında Osmanlı’yı parçalara bölen toprak kaybettiren İngiltere var. Bu devletler arasında bunlar oluyor ki Gazze gibi bir meselemiz var.”

Mısır’ın Gazze’ye yapılan yardımlar konusunda iyi bir sınav vermediğini de ifade eden Ünal, geçmiş dönemde Türkiye-Mısır ilişkilerini buzdolabına almanın iyi bir seçenek olduğunu ancak şu an terör devleti İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara karşı birlik olmanın, diyalog yolunun tercih edilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

“Muhalefet bunu kullanacak”

İnsanların duygularıyla devletlerin duygularının aynı olmadığını vurgulayan Ünal, “
Devletler kin tutamazlar. Devletler ebedi küsemezler. Zaten bizim mesela bir de küstüğümüz bir devlet de yok olamaz da böyle bir şey. Yani yarın Ermenistan’la da barışabiliriz ve çok can ciğer kuzu sarması olabiliriz. Dolayısıyla bu hani özellikle Gazze açısından, Gazze’deki mazlumlar açısından önemli bir gelişme. Evet muhalefet bunu kullanacaktır. Sonuna kadar da kullanacaktır. Ama ben toplumun, seçmenin siyasetten zaten böyle bir esneklik beklediğini düşünüyorum. Siyaset böyle bir şey. Yani diyor ki ‘Ben kardeşime küserim. Ömür boyu da konuşmam. Cenazesine gitmem. Cenazeme gelmesin’ ama devletten bunu beklemiyor. Diyor ki devlet benim gibi olmasın. Devlet benim kadar keskin olmasın, esnek olsun. Böyle bir esnekliği görüyoruz. Bunun bir faturası olacaktır.

” ifadelerini kullandı.

“Suriye’yle, Irak’la ve Mısır’la barışma şartımız var”

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi’nin görüşmesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İşgalci İsrail’in soykırım yaptığı Gazze’nin bu durumdayken Türkiye’nin Suriye’yle, Irak’la ve Mısır’la barışma şartı olduğunu ifade eden Kılıçarslan, “
Suriye’nin Mısır’la Irak’ta ve bizimle barışma şartı var.

” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sisi’yi Rabia işaretiyle uğurladığını hatırlatan Kılıçarslan, Gazze konusuna daha detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki, Mısır’daki, Suriye ve Irak’taki Sünni nüfuza dikkati çeken Kılıçarslan, “
Dolayısıyla bu Sünni bloğun birbiriyle barışma o esnada ülkeyi kim yönetiyor olursa olsun birbirleriyle barışma ve Gazze meselesinde ortak ajanda yürütme zorunlulukları var. Abdülfettah es-Sisi’yle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesine en çok üzülen ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu düşünüyorum ben. Mursi kardeşiydi Cumhurbaşkanımızın. Ya bak arkadaşı falan değil yani, kardeşiydi. Gazze parantezi bu ülkeleri birbiriyle sorunsuz şekilde ilişki yürütmeye mecbur bırakan bir parantez oldu.

” dedi.
REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ