Türk düşmanı Rum papazdan küstah çağrı: ‘Türkleri kovmalıyız’
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Georgios Paskalya Genelgesi’nde “Yunanistan, GKRY ve tüm Helenizm’in Türkleri kovmak ve vatanı kurtarmak için ortak mücadele etmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Skandal çağrıya tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs’ta birlikte yaşama iddiasında bulunan bir tarafın ‘zalim Türk’ ‘Türklerin kovulması’ gibi ifadelerle halkımızı hedef göstermesi, nefretin ve ayrımcılığın ulaştığı vahim seviyeyi ortaya koymaktadır. Bu açıklamalar, sadece bizleri değil; Rum halkının sağduyulu kesimlerini de rahatsız etmelidir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Lider Nikos Hristodulidis’in ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Georgios’un Paskalya vesilesiyle yaptığı açıklamaların, Kıbrıs’ta karşılıklı anlayış temelinde kurulabilecek herhangi bir diyalog zeminine ciddi zarar vermekte olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, her iki açıklamanın da, uzlaşı iradesiyle bağdaşmayan, halkın egemenliğini hedef alan, ayrımcı ve geçmişin başarısız yaklaşımlarını yeniden tedavüle sokmaya çalışan bir zihniyeti yansıtma olduğunu ifade etti.
Başpiskopos’un açıklamalarının ise sadece tarihi çarpıtmamakta olduğunu ifade eden Tatar, dini kisve altında KKTC halkına yöneltilmiş açık bir nefret dili içerdiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk Halkının , tüm zorluklara rağmen yıllar boyunca uzlaşı arayışından vazgeçmediğini vurgulayan Tatar, “ artık hiç kimse bizden, kendi devletinden, egemenliğinden ve onurundan taviz vermemizi beklememelidir” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, halkın özgür iradesiyle kurulmuş, meşru ve kalıcı bir devlet olduğunun altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu devletin varlığının da, halkın iradesinin de pazarlık konusu yapılamayacağını belirtti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Adil, gerçekçi ve kalıcı bir çözüm; ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde, iki devletin işbirliğine dayalı bir modelle mümkündür. Bu gerçeği görmezden gelen her tutum, çözüme değil çıkmaza hizmet eder. Rum liderliğinin tahakküm arayışı artık ifşa olmuştur ve Kıbrıs Türk Halkı bunu yüksek sesle reddetmektedir.
Uluslararası toplumun, bu açıklamalarda açıkça görülen saldırgan ve dışlayıcı zihniyeti not alması, Kıbrıs Türk Tarafının uzlaşı vizyonunu ciddiyetle değerlendirmesi ve bölgede kalıcı istikrarı bu temelde ele alması beklenmektedir” dedi.
Yapılan bu açıklamaların yalnızca haklarına değil, Kıbrıs Türk halkının doğrudan varlığına yöneltilmiş tehditler olduğunu belirten Tatar, “görünen odur ki, geçmişin söylemleri yeni biçimlerde karşımıza çıkarılmakta, “çözüm” adı altında Halkımızın varlığı ve eşitliği yok sayılmak istenmektedir. Tarihi doğru okumak, bugün söz söyleme sorumluluğuyla başlar. Kıbrıs Türk Halkı kararlıdır. Kıbrıs’ta bir uzlaşı, ancak eşitlik, güven ve saygı temelinde mümkün olabilir. Kıbrıs Türk Halkı bu yolun sabırlı, bilinçli ve kararlı sahibidir” dedi.
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan AB-Orta Asya Zirvesi’nde 4 Nisan’da düzenlenen AB-Orta Asya Zirvesi’nde Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs operasyonunu kınayan ve Türkiye’yi işgalci olarak gören BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 541 ve 550 sayılı kararlarını tanıdı.
Türk devletlerinin bu skandal kararı 12 milyar avroluk AB yatırımı karşılığında aldığı öğrenildi.