Yeni Amerikan Büyükelçisi’nin teklifi…
“Türkiye, Baharat Yolu’nun ve İpek Yolu’nun nabzı ve kalbiydi. Her zaman kültürlerin, dinlerin, ırkların ve Doğu’dan Batı’ya ve tam tersi yönde giden ticaretin bağlantı merkeziydi. Ben, Türkiye’nin bir kez daha yeni bir baharat, yol ve enerji, ulaşım, üretim merkezi olabileceğine inanıyorum. Yeni bir Baharat Yolu olarak Türkiye, Avrupa’ya daha fazla gaz için bir merkez olarak, gaz dağıtım terminalleri aracılığıyla sevkiyat terminali olabilir. Avrupa’ya Rus müdahalesine karşı başka bir kalkan sağlar.

Kuşku yok, niyeti ayrı bahis ama ABD’nin yeni Türkiye Büyükelçisi Thomas Barrack’ın Ankara merkezli küresel analizi, son dönem dış politika gelişmeleri içinde en dikkat çekici olanıdır. ABD-Türkiye ilişkilerine ilişkin-nihayet-belirgin bir Washington planıdır…
***
***
Türkiye, büyük güçlerle ilişkileri açısından en elverişli dönemlerinden birini yaşıyor. Hindistan’la da yeni bir kapı açmanın sakıncası yok. Müslümanlara ve Türkiye’ye yaklaşımı maalesef tatsızdır. Gelgelelim, büyük parselizasyonlar söz konusu olduğunda Hindistan gibi ülkeler pozisyonlarını tehir edebiliyorlar…
Amerikan Büyükelçisinin açıklamalarını, davet/teklif/vaat olarak alırsanız, el tersiyle ve bir kalemde reddedilemez. “İşlevselliği” tartışmalıdır ama çalışabilir de! Amerikan ipiyle ineceğiniz kuyuda kalmanız sürpriz olmaz. Öte yandan “yeni düzen”den bahsediyoruz, şartları ve aletleri değiştiriyor…
Trump iktidarıyla birlikte kısa sürede gelişen Suriye ve YPG/SDG süreci veya İsrail’in Türkiye sızlanmalarına sessizliği, arkadaki stratejik beklentinin tezahürü olabilir. İçeriye etkisini de kontrastlar üzerinde okuyabiliriz; mesela “boykotçular”, büyükelçinin söylediklerinden ders çıkarabilir mi?